- Webinar (Zoom)
- Luc Willems
- Categorie : Verzekeringen
- Edfin
- Verzekering Sectorspecifiek : 2 urenAndere vergelijkbare opleidingen
Lid van BZB-Fedafin:
€ 90,75
Nog geen lid? Sluit je nu aan en geniet van het voordeeltarief.
Inleiding
De antiwitwaswet van 2017 legde de verzekeringsmakelaars (inzake ‘leven’) vele verplichtingen en verantwoordelijkheden op.
Sinds 2018 waren er vele vormingsinitiatieven zoals de EDFIN-opleiding ‘Hoe herken ik een witwasoperatie?’ die gericht was op verzekeringsmakelaars.
Na vijf jaar opleidingen waarin vooral het theoretisch kader werd toegelicht, is er meer een meer vraag om via praktijkvoorbeelden de verplichtingen inzake antiwitwasbeleid toe te lichten. Essentieel is de waakzaamheid binnen het kantoor. Via opleiding en oefening wordt deze attitude aangeleerd.
Deze opleiding wil via twintig praktische voorbeelden zowel de inhoudelijke aspecten als de interne organisatie doornemen. Herkenbare voorbeelden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk helpen om de verplichtingen helder en toepasbaar te maken. Tegelijk worden goede praktijken vermeld en adviezen gegeven.
Doelstelling
Vanuit praktijkvoorbeelden worden het wettelijk kader en de organisatorische verplichtingen toegelicht. De lesgever staat dagelijks financiële tussenpersonen bij inzake compliance. Als geen ander begrijpt hij de obstakels die verzekeringstussenpersonen op hun pad vinden.
Doelgroep
De verantwoordelijken en medewerkers van verzekeringstussenpersonen.
Lesinhoud
- De maatschappelijke impact van witwassen van kapitalen en financiering van terrorisme
- Hoe gaan criminelen te werk?
- Wees waakzaam voor pogingen tot witwassen
- Kan ik zelf vervolgd worden wanneer mijn kantoor doelwit is van een witwasoperatie?
- Van een regelgebaseerd naar risicogebaseerd beleid
- Repatriëring van fondsen uit het buitenland naar België
- De AML-Code: de taakverdeling voorzien tussen de verzekeringstussenpersonen en de verzekeringsmaatschappijen?
- De interne organisatie van het kantoor
- De rol van de AMLCO in het kantoor
- Hoe kan ik een vermoeden van een witwasoperatie melden?
- Wat verwacht de toezichthouder FSMA?
Praktische informatie
- Dit webinar zal doorgaan via Zoom.
- De link naar het Webinar kan u op de dag van het webinar op deze pagina terugvinden
- Na het webinar ontvang je per mail een korte test over de besproken materie. Het slagen voor deze test is noodzakelijk om het attest permanente bijscholing te verkrijgen. Meer info hierover krijg je in onze webinar-richtlijnen.
- Als je recht hebt op het attest permanente bijscholing, kan je dit enkele dagen na het webinar hier downloaden.
- Hier vind je een overzicht van alle richtlijnen. Lees deze grondig na voor de start van het Webinar
Luc Willems
Luc Willems is advocaat en erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Hij is gespecialiseerd in het ondernemings-, bank- en verzekeringsrecht. In de dagelijkse praktijk verleent hij diensten inzake compliance (IDD, AML ...) aan financiële tussenpersonen. Hij begeleidt overnames van bank- en verzekeringsportefeuilles of samenwerkingen tussen bank- en verzekeringskantoren.
Als parlementslid situeerden zijn activiteiten zich vooral op de beleidsdomeinen justitie en economie. Hij zetelde in het federale parlement als Volksvertegenwoordiger en Senator en was voorzitter van de Commissie Economie en Financiën. Hij was auteur van de wet die de agentuurovereenkomst van toepassing maakte op de bank- en verzekeringssector in 1999. Daarnaast realiseerde hij de Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten.
Hij is lid van de Federale Deontologische Commissie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en voorzitter van de raad van bestuur van Patronale Life NV. In de periode 2009-2017 werkte hij in een diplomatieke context als Belgisch adjunct-secretaris-generaal van de Benelux Unie. Hij maakte deel uit van het Benelux-parlement en de NATO-Assembly van 2003 tot 2007. Lokaal was hij provincieraadslid in Oost-Vlaanderen en gemeenteraadslid in de Stad Aalst.
Veelgestelde vragen
Als er opleidingsuren gekoppeld zijn aan een opleiding, dan staan deze steeds vermeld in de opleidingskalender en bovenaan rechts op de detailpagina van een opleiding. Staan er geen opleidingsuren? Dan zijn er geen uren gekoppeld aan de opleiding.
Het platform weet automatisch of jouw kantoor ressorteert in het PC 341. Vraag aan je opleidingsverantwoordelijke of je als medewerker staat aangeduid op de pagina Mijn kantoor. Als beide voorwaarden voldaan zijn, zou je tegen het voordeeltarief moeten kunnen inschrijven voor opleidingen die in aanmerking komen voor medewerkers PC341. Zie je nog steeds de standaardprijs staan? Neem dan contact met ons op via info@edfin.be .
Zorg eerst en vooral dat je kantoor geregistreerd is en duid aan dat je lid bent van BZB-Fedafin. Was je kantoor al geregistreerd? Ga na of je lidmaatschap bij BZB-Fedafin correct aangeduid is in de kantoorinstellingen. Opgelet, deze pagina is enkel zichtbaar voor opleidingsverantwoordelijken. Zie je nog steeds de prijs zonder korting staan? Neem dan contact met ons op.