- Webinar on demand
- Categorie : Bank- en beleggingsdiensten
- Edfin
- Verzekering Sectorspecifiek : 1 uurAndere vergelijkbare opleidingen
Nog geen lid? Sluit je nu aan en krijg toegang tot exclusieve opleidingen.
INHOUD
De verzekeringsmakelaars ‘Leven’ hebben sinds de nieuwe antiwitwaswet van 2017 belangrijke verantwoordelijkheden inzake organisatie en compliant werken. De FSMA kijkt toe dat elke makelaar de gepaste procedures heeft en deze dagelijks toepast. De wet gaat uit van een risicogebaseerde benadering. Het is aan de verzekeringsmakelaars om zélf te bepalen welke de cliënten zijn met een ‘hoog risico’-profiel. De tijd, energie en verhoogde waakzaamheid gaat naar deze cliënten. Na vijf jaar toepassing van de wet biedt BZB-Fedafin samen met advocaat Luc Willems drie opleidingen via webinar on demand die rekening houden met de laatste stand van de wetgeving, interpretaties en toepassing in de dagelijkse praktijk:
- Module 1: de algemene risicobeoordeling van het kantoor
- Module 2: de interne procedure en het jaarlijks activiteitenverslag
- Module 3: de interne risicobeoordeling per cliënt
De modellen worden telkens ter beschikking gesteld.
Na het volgen van deze drie modules heb je als makelaar alle instrumenten in handen om een kantoor te organiseren dat compliant is aan de antiwitwasregels.
MODULE 2: DE INTERNE PROCEDURE EN HET ACTIVITEITENVERSLAG
In Module 1 werd toegelicht hoe de algemene risicobeoordeling wordt opgesteld met als concreet voorbeeld het Kantoor Assuro. Module 2 behandelt specifiek de volgende stap voor de makelaar: het opstellen van het organisatorisch kader (‘de interne procedure’) en de toepassing ervan op de dagelijkse werking van het kantoor.
De belangrijkste wijziging van de Wet van 18 september 2017 voor de tussenpersonen is dat de waakzaamheidsverplichting verandert van een regelgebaseerde benadering naar een risicogebaseerde benadering. Dankzij een goede interne organisatie kunnen de verplichtingen inzake waakzaamheid (vooral bij hoge risico’s) en de melding aan het CFI (bij atypische verrichtingen) goed uitgevoerd worden door de verzekeringsmakelaar en zijn medewerkers en subagenten.
Het basisdocument voor Module 2 is het model ‘Handleiding: Interne procedure inzake de naleving van de antiwitwaswetgeving’. Dit is een model dat de tussenpersoon kan gebruiken en aanpassen aan de eigen noden van het kantoor. Het tracht zo goed mogelijk het evenwicht te houden tussen de theoretische context en de dagelijkse toepassing. Het is de verantwoordelijkheid van de tussenpersoon om dit te hebben en dagelijks te gebruiken.
PRAKTISCHE INFORMATIE
Dit webinar on demand bevat:
- video opname van de uiteenzetting door Luc Willems
- een oefentest
- een afsluitende test (slecht 1 keer af te leggen).
De bedoeling is dat je de video opnames goed doorneemt op je eigen tempo vooraleer je de test aflegt.
AFSLUITENDE TEST
De afsluitende test bestaat uit 10 meerkeuzevragen. Je kan de test slechts 1 keer afleggen en je moet minstens 50% halen om te slagen.
Veelgestelde vragen
Als er opleidingsuren gekoppeld zijn aan een opleiding, dan staan deze steeds vermeld in de opleidingskalender en bovenaan rechts op de detailpagina van een opleiding. Staan er geen opleidingsuren? Dan zijn er geen uren gekoppeld aan de opleiding.
Het platform weet automatisch of jouw kantoor ressorteert in het PC 341. Vraag aan je opleidingsverantwoordelijke of je als medewerker staat aangeduid op de pagina Mijn kantoor. Als beide voorwaarden voldaan zijn, zou je tegen het voordeeltarief moeten kunnen inschrijven voor opleidingen die in aanmerking komen voor medewerkers PC341. Zie je nog steeds de standaardprijs staan? Neem dan contact met ons op via info@edfin.be .
Zorg eerst en vooral dat je kantoor geregistreerd is en duid aan dat je lid bent van BZB-Fedafin. Was je kantoor al geregistreerd? Ga na of je lidmaatschap bij BZB-Fedafin correct aangeduid is in de kantoorinstellingen. Opgelet, deze pagina is enkel zichtbaar voor opleidingsverantwoordelijken. Zie je nog steeds de prijs zonder korting staan? Neem dan contact met ons op.