- E-learning
- Categorie : Bank- en beleggingsdiensten
- FSMA Bank : 40 urenAndere vergelijkbare opleidingen
Programma
Ben je geïnteresseerd in de werking van de financiële markten? Wil je alle kenmerken van financiële producten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, afgeleide producten zoals opties, warrants, turbo’s en futures tot in detail leren kennen?
Beleggen kan mooie kansen bieden op het realiseren van aantrekkelijke winsten maar anderzijds wordt veel aandacht besteed aan de risico’s die bij beleggen horen. De behandelde beleggingsvormen worden beoordeeld op hun liquiditeit of de mate waarin een belegging vlot te verhandelen is of snel in liquide geld kan omgezet worden. Elke beleggingsvorm brengt ook kosten met zich mee die het beleggingsresultaat beïnvloeden en de manier waarop de winsten fiscaal behandeld worden spelen eveneens een belangrijke rol.
Met veel praktische voorbeelden worden deze kenmerken verduidelijkt en krijg je alle mogelijkheden aangereikt om de wereld van de beurs en het beleggen binnen te stappen.
Doelstelling
Via een online lessenreeks van 5 uur per week, gedurende 12 weken, worden volgende doelstellingen bereikt:
- De rol en de werking van de financiële markten en de beurzen kunnen verklaren.
- De financiële producten kennen die op de geldmarkt en de kapitaalmarkt worden verhandeld.
- De verwerking van beursorders begrijpen.
- De beleggingsproducten vergelijken op basis van relevante beleggingscriteria zoals return, risico, liquiditeit, fiscaliteit en kosten.
- kan verbanden leggen tussen de algemene economische omgeving en de prijsevolutie van beleggingsinstrumenten.
- De risico’s van beleggen beoordelen.
- De return bij een belegging berekenen, zowel voor als na belastingen.
- Kostentarieven opzoeken en beoordelen bij de diverse soorten beleggingsproducten.
- De liquiditeit van de beleggingsproducten leren kennen en verklaren.
Doelgroep
De opleiding is interessant voor iedereen die de eerste stappen wil zetten in de beleggingswereld. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Via het programma leer je de belangrijkste producten kennen en toepassen.
Lesinhoud
- De vermogensvorming
- De beurs
- Beleggen en macro-economie
- Spaarproducten (spaarrekening, kasbon, termijnrekening, staatsbon)
- Verzekeringsbon en verzekeringsrekening
- Obligaties en obligatiemarkten
- Aandelen en aandelenbeurzen
- Afgeleide producten (opties, warrants, turbo’s, futures)
- Onroerende goederen, Vastgoed BEVAKS en vastgoedcertificaten
- Beleggingsfondsen en trackers
- Pensioensparen
- Grondstoffen
Bijkomende informatie
- Het programma wordt aangeboden via een online leerpad op het leerplatform Chamilo van Hogent. Na betaling van de opleiding via Edfin, kan je via je Edfin profiel toegang krijgen tot het Chamilo leerplatform.
- Deze opleiding maakt deel uit van het programma 'Advisor in Personal Financial Planning'. Dit programma bestaat uit 4 opleidingsonderdelen. Klik hier voor een overzicht. Je kan voor elk onderdeel apart inschrijven, of voor het volledige programma.
- Dit onderdeel zal online starten vanaf 27 september. Daarna worden wekelijks lessen toegevoegd aan het leerplatform tot 24 december 2021. Je kan op eigen tempo de lessen volgen. Je krijgt toegang tot de lessen tot september 2022.
- Je kan ervoor kiezen om deze module te volgen en vervolgens online een korte test over de lesinhoud af te leggen. Je dient in dit geval minimaal 50% op de test te halen om een attest met gereglementeerde bijscholingspunten voor deze module te bekomen
- Je kan er ook voor kiezen om van dit onderdeel een schriftelijk examen af te leggen. Als je hiervoor slaagt, krijg je voor dit onderdeel een credit attest. Slaag je voor de 4 opleidingsonderdelen (voor een overzicht, klik hier), dan bekom je het attest 'Advisor in Personal Financial Planning'. De data voor de schriftelijke examens worden meegedeeld door HoGent.
- Het lesmateriaal bestaat uit de online lesopnames, het handboek Beleggingsleer (uitgeverij De Boeck, zesde druk 2021, ISBN 978-90-306-9879-1), slides aangeboden via het leerplatform en oefeningen aangeboden via het leerplatform.
Veelgestelde vragen
Als er opleidingsuren gekoppeld zijn aan een opleiding, dan staan deze steeds vermeld in de opleidingskalender en bovenaan rechts op de detailpagina van een opleiding. Staan er geen opleidingsuren? Dan zijn er geen uren gekoppeld aan de opleiding.
Het platform weet automatisch of jouw kantoor ressorteert in het PC 341. Vraag aan je opleidingsverantwoordelijke of je als medewerker staat aangeduid op de pagina Mijn kantoor. Als beide voorwaarden voldaan zijn, zou je tegen het voordeeltarief moeten kunnen inschrijven voor opleidingen die in aanmerking komen voor medewerkers PC341. Zie je nog steeds de standaardprijs staan? Neem dan contact met ons op via info@edfin.be .
Zorg eerst en vooral dat je kantoor geregistreerd is en duid aan dat je lid bent van BZB-Fedafin. Was je kantoor al geregistreerd? Ga na of je lidmaatschap bij BZB-Fedafin correct aangeduid is in de kantoorinstellingen. Opgelet, deze pagina is enkel zichtbaar voor opleidingsverantwoordelijken. Zie je nog steeds de prijs zonder korting staan? Neem dan contact met ons op.